20150721

Εκτροπή;

"Το ότι κάποιος μπορεί να είναι εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι είναι και καλός πολιτικός."
- Σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τον Γιάνη Βαρουφάκη 
μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, 14 Ιουλίου 2015

Δεν θα ήθελα να πιστέψω πως μία νέα κάστα ειδικών αναδύεται για να στελεχώσει το πολιτικό σκηνικό. Μια νέα κάστα από αυτούς που "ξέρουν", αυτούς που πάντα διαχειρίζονται τις σοβαρές υποθέσεις της κοινωνίας εν κρυπτώ, πίσω από κλειστές πόρτες, και για τους οποίους η εμπιστοσύνη μας πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη και προδηλωμένη.

Ποιό είναι άραγε το κριτήριο που προσδιορίζει ένα πολιτικό ως καλό ή κακό; 
Η ροπή προς την διαφάνεια και τον ορθό λόγο ή το χάρισμα να παρουσιάζει υποθέσεις ως βεβαιότητες;
Η διάχυση της γνώσης που ίσως οδηγεί τον λαό στα σωστά συμπεράσματα ή η εκβιαστική διατύπωση διλημμάτων;
Το χάρισμα να σπέρνει στην κοινωνία ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον ή το χάρισμα  να ροκανίζει τον χρόνο με κάθε είδους τεχνάσματα προκειμένου να παραμένει στην εξουσία;

Κι έπειτα, ποιός παρέχει τα διαπιστευτήρια ενός "καλού πολιτικού";
Οι ήδη διαπιστευμένοι "καλοί πολιτικοί";
Η Μέρκελ; Ο Γιούνκερ;
Ο Ψυχάρης; Ο Τριανταφυλλόπουλος;
Μήπως τα χρηματιστήρια;
Ή μήπως κάποιες υπηρεσίες του κράτους;

Ο Αλέξης Τσίπρας καθώς βρέθηκε πίσω από κλειστές πόρτες και συγχρωτίστηκε με τους "ειδικούς" του Κόσμου, ίσως μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτούς που "ξέρουν".
Για τα ανθρώπινα ζητήματα όμως, κάθε γνώση είναι κενή περιεχομένου αν δεν διατυπώνεται μαζί με την πρόθεση. Και στο θέμα των προθέσεων, η μόνη δημοκρατική εγγύηση προσφέρεται από τον συγκερασμό των προθέσεων του συνόλου των προσώπων που συνθέτουν την κοινωνία.

Για την προοδευτικότητα, πολιτική κάνουν οι πολίτες στον δημόσιο χώρο. Είναι ακόμα θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας και της προοδευτικότητας, οι πολίτες να εξασκούνται στην πολιτική διευρύνοντας ολοένα τις γνώσεις τους για τα ανθρώπινα και κοινωνικά προβλήματα, εξελίσσοντας ταυτόχρονα το είδος και την ποιότητα των προθέσεών τους.

Χωρίς αμφιβολία, η δημοκρατία και η προοδευτικότητα αποστρέφονται αυτούς που "ξέρουν", τους κάθε λογής ειδικούς που αρέσκονται να διοικούν, να κυβερνούν ή να ενημερώνουν κοιτώντας τον λαό από ψηλά, μαζί και τις διδασκαλίες ότι δηλαδή υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με ειδικά χαρίσματα που μόνο αυτοί είναι κατάλληλοι να ασκούν πολιτική.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι κάποια από τα πρόσωπα αυτής της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε μια υπερπροσπάθεια η οποία μέσα στον ελάχιστο χρόνο των έξι μόλις μηνών, απέδωσε δύο πάρα πολύ σημαντικούς καρπούς.
Έδωσε ελπίδα και αξιοπρέπεια σε έναν λαό που βυθιζόταν όλο και περισσότερο στα αδιέξοδα της χρηματιστικής καταπίεσης και, εξέθεσε στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας το πραγματικό πρόσωπο των "ειδικών" που εργάζονται για την διεύρυνση του χρηματιστικού ολοκληρωτισμού.

Θα ήταν ασφαλώς εκτροπή από αυτήν την πορεία των έξι μηνών, μαζί και εγκατάλειψη των εξελικτικών εφοδίων που αποκτήθηκαν, αν το όλο εγχείρημα καταλήξει στην εγκαθίδρυση μιας νέας κάστας συνδαιτυμόνων στα τραπέζια και στις αίθουσες όπου συνεδριάζουν πίσω από κλειστές πόρτες οι "ειδικοί".