20150731

Στο όνομα του λαού;

Ο λαός έχει εκπαιδευτεί να προσδοκά περισσότερα εισοδήματα ως την μόνη εγγύηση για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.
Δεν έχει εκπαιδευτεί καθόλου να προσδοκά την διασφάλιση και ανάπτυξη του δημόσιου χώρου, πολύ περισσότερο να συνεισφέρει σε αυτή την διασφάλιση και ανάπτυξη ως εγγύηση για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

Αν υποθέσουμε πως η κοινωνική πρωτοπορία, σε αντίθεση με το μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αναγνωρίζει το αδιέξοδο της ανταγωνιστικής ατομικής επιδίωξης για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, και επιδιώκει την ευζωία ως συλλογικό αγαθό μέσα από την προοπτική της διασφάλισης και ανάπτυξης του δημόσιου χώρου, τότε η διάδοση αυτής της γνώσης δεν μπορεί παρά να είναι το κύριο μέλημα αυτής της πρωτοπορίας.

Είναι ιδιαίτερα παράδοξο η κοινωνική πρωτοπορία να αποσυντίθεται μέσα σε ανταγωνιστικές επιδιώξεις επιβολής επιλογών που γίνονται στο όνομα του λαού, αλλά ταυτόχρονα ερήμην του. 
Η διάχυση στην κοινωνία της γνώσης που αφορά στην σημασία της διασφάλισης και ανάπτυξης του δημόσιου χώρου, μαζί με το παράδειγμα της σύμπραξης μέσα σε ένα ολοένα εξελισσόμενο πλαίσιο δημοκρατίας και ισοτιμίας αποτελούν την σημαντικότερη και ανατρεπτικότερη επιλογή των προοδευτικών ανθρώπων.