20150721

Κέρδος

Μπορεί κάποιοι να πίστευαν ή να πιστεύουν ότι το δίκαιο και η λογική όταν διατυπώνονται μεθοδικά και με σαφήνεια γίνονται κοινά αποδεκτά. Δεν έγιναν όμως. Το δίκαιο και η λογική, μέσα στις τρέχουσες συγκυρίες, ηττήθηκαν.
Θα ήταν μάλιστα παράδοξο να συμβεί κάτι διαφορετικό, καθώς η ιστορία των ανθρώπων δεν διαγράφεται με φαντασιακά άλματα αλλά πατά πάνω σε εδραιωμένες προϋποθέσεις, βήμα προς βήμα.
Δυστυχώς βεβαιότητες μπορούμε να έχουμε μόνο αν κινούμαστε προς τα πίσω γιατί, όταν κινούμαστε προς τα εμπρός, το σημείο που θα πατήσουμε είμαστε υποχρεωμένοι είτε να το χτίσουμε είτε να περιμένουμε να βρεθεί κάτω από το πόδι μας κατά τύχη.

Όσο όμως και αν ακουστεί παράξενο, οι εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή, αποτελούν μεγάλο κέρδος για τις προοδευτικές δυνάμεις:
1. Υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλυφθεί το αδηφάγο πρόσωπο των κυρίαρχων τόσο στον ελληνικό λαό όσο και σε όλους τους λαούς.
2. Υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσουμε για την συντελούμενη ταξική αντιπαράθεση και ο λαός να καταλάβει για ποιο πράγμα μιλάμε.
3. Υπάρχει η δυνατότητα να αναγνωριστεί η σημασία των συνεργασιών ακόμα και γύρω από έναν Ελάχιστο Τόπο Συμφωνίας.
4. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν συνεργασίες με κριτήριο την ταξική αντιπαράθεση.
5. Μια μεγάλη μερίδα του λαού είναι διατεθειμένη να ακούσει με ενδιαφέρον την προοπτική μιας κοινωνικής οργάνωσης που να μην έχει ως επίκεντρο την κυριαρχικότητα και την εκμετάλλευση, αλλά την ισοτιμία και την συνεργασία.
6. Είμαστε ενήμεροι, καθώς οι μάσκες έχουν πέσει, ότι ο λαός αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του την στιγμή που "η αστική τάξη γνωρίζει καλά τι να κάνει" για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της.

Στην περίπτωση που πρόθεση της κυβέρνησης είναι η λαϊκή κυριαρχία, όσο πιο σωστά αξιολογηθούν οι δυνατότητες και τα εμπόδια τόσο πιο πιθανό είναι σε έναν εύλογο χρόνο να υπάρχουν ανάλογες εξελίξεις.
Μέχρι στιγμής η ελληνική κοινωνία μοιάζει να έχει ανέβει ένα μικρό αλλά σημαντικό σκαλοπάτι προς την πολιτική συνειδητότητα. Αυτό είναι το κέρδος των τελευταίων έξι μηνών.