20160729

Ο κύριος Ψ και η εισπρακτική Εταιρεία

Ο κύριος Ψ είναι ένας επιτυχημένος νέος.
Μέσα στην γενικότερη οικονομική δυσπραγία αυτός έχει εξασφαλίσει μια θέση εργασίας. Δεν είναι από αυτούς που αφήνουν τις ευκαιρίες να χάνονται. Μπορεί ο μισθός αυτή την στιγμή να είναι λίγο περιορισμένος, γύρω στα 500-550 ευρώ, όμως αυτός κοιτάζει ψηλά.

Ο νεαρός κύριος Ψ εργάζεται με συνέπεια. Γνωρίζει πως το δικό του καλό περνά μέσα από το καλό της Εταιρείας και ξέρει πως τα 750 ευρώ που παίρνει η Προϊσταμένη δεν είναι ένας άπιαστος στόχος.

Ο νεαρός κύριος Ψ είναι αποφασιστικός άνθρωπος και ξέρει πως, για αυτό του το χάρισμα, κάποια στιγμή η ζωή θα τον ανταμείψει. Αισθάνεται μέχρι το μεδούλι αυτή την διαφοροποίησή του από τους άλλους ανθρώπους, ειδικά από αυτούς που καλεί τηλεφωνικά καθημερινά, οι οποίοι χρεωμένοι και ένοχοι συνθλίβονται κάτω από την αποφασιστικότητα του λόγου του.

Ξέρει, ή κάπως διαισθάνεται, πως, αυτή η αποφασιστικότητά του φανερώνει στους άντρες που καλεί μια πυγμή και μια δύναμη, ικανή να εκθέτει ανεπανόρθωτα την δική τους ανεπάρκεια και αδυναμία. Το σημαντικότερο, όμως, και που διόλου δεν του διαφεύγει, είναι πως στις γυναίκες αυτή η αποφασιστικότητα, ο στιβαρός, επιτακτικός και αρρενωπός λόγος του, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ρίγη υποταγής και ερωτισμού. Η αρρενωπότητα στο ζενίθ του προορισμού της.

Μπορεί προς το παρόν να μένει με τους γονείς του, και το αμάξι που πληρώνει ο πατέρας του να είναι μόλις 1.000 κυβικά, αλλά ξέρει πως ο κόσμος έχει νικητές και νικημένους κι αυτός είναι ήδη με τους νικητές. Εκεί ακριβώς δε πρόκειται να μείνει, γιατί ξέρει να κοιτάζει ψηλά, εκεί που σαν ήλιος λάμπει το Χρήμα.

Ο νεαρός κύριος Ψ είναι ήδη ένας έμπειρος επαγγελματίας. Δεν του παίρνει πολύ χρόνο να κατατάξει κάθε έναν από αυτούς που καλεί, άλλοτε για ένα χρέος 20 ευρώ, άλλοτε για 100 ευρώ, κι άλλοτε για 500, άντρες και γυναίκες, στην σωστή κατηγορία. Άλλοτε είναι οι πονηροί απατεωνίσκοι που καταχρώνται την γεναιοδωρία της Πίστης, και άλλοτε, οι αποτυχημένοι, αυτοί που δεν ήταν προορισμένοι να τα βγάλουν πέρα μέσα στον ζωώδη ανταγωνισμό της κοινωνίας, αυτοί που δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια και τα χαρίσματα ή έστω στάθηκαν μέσα στην μάχη απαθείς και αδιάφοροι, κατά μία έννοια η ντροπή του ανθρώπινου είδους. Σε κάθε περίπτωση, είτε αποκαλύπτοντας την μικροπρέπεια και την απατεωνιά, είτε την αποτυχία και την ανεπάρκεια, ο νεαρός κύριος Ψ έχει τον τρόπο να ενεργοποιεί σε αυτούς που καλεί τα συναισθήματα της ντροπής και της ενοχής, ώστε να πετυχαίνει το καλύτερο για την Εταιρεία.

Ο νεαρός κύριος Ψ αγαπά την εργασία του γιατί του ταιριάζει. Είναι η εργασία που, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, συνοψίζει και εμπεριέχει το νόημα αλλά και την πρακτική αξία της επιτυχίας.
Καθώς οραματίζεται το μέλλον του, ένα μέλλον γεμάτο επιτυχία και αναγνώριση πλάι πλάι με αυτούς που κρυφά ή φανερά η κοινωνία θαυμάζει ή ζηλεύει, τα πνευμόνια του γεμίζουν δροσερό φρέσκο αεράκι, και η ματιά του περνά με μεγαλοψυχία πάνω από την άμορφη μάζα των κοινών ανθρώπων. Αυτών που προορίζονται άθελά τους, με έναν μοιραίο και αναπότρεπτο όμως τρόπο, να γίνονται η τροφή της επιτυχίας του.